Rain Man – o autismu jsme slyšeli ve filmech nebo seriálech

Občas se s autistou setká každý z nás. Nebo si to o dotyčném aspoň myslí. A také nám o tom v dnešním prvomájovém podcastu víc řekne paní docentka MUDr. Pavlína Danhofer, dětská neuroložka z Brna. Je vedoucí Centra pro diagnostiku a výzkum neurovývojových poruch Kliniky dětské neurologie LF MU a FN Brno, ke kterým se poruchy autistického spektra řadí.

Dnes je cílem stanovit pokud možno co nejdříve jasný diagnostický závěr, jestli se jedná o některou z neurovývojových poruch či ne, a poskytnout praktická doporučení pro rodiče, jak k dítěti nejlépe přistupovat a nasměrovat vhodným směrem následnou péči.

Ve výzkumu se teď objevují nové přístupy, například funkční magnetická rezonance smyslových vjemů, ale také analýza střevní mikroflóry. Obvyklou součástí je i neurologické vyšetření s EEG, odběry krve nebo genetické testy.

Jako všude v medicíně i tady platí, že s intervencí je třeba začít včas, a proto se stále vylepšují i screeningové testy. „S dítětem je tak možné pracovat ještě dříve, než se dostane k odborníkovi na diagnostiku, a i tato předchozí pomoc může být pro něj klíčová,“ vysvětluje můj dnešní host, paní docentka Pavlína Danhofer.

  Poslechněte si více v podcastu.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio