Typický žlučníkář pořád zkouší, co žlučník vydrží. A pak se diví, nechápe Kateřina Cajthamlová

19. duben 2024

Nezdravý životní styl a špatné stravování se mohou projevit bolestí nebo zánětem žlučníku. Kdo to jednou zažil, nechce to už nikdy zažít znovu. Víte, jak se pozná žlučníkový záchvat?

Nejvíce žlučníkových záchvatů bývá o svátcích, kdy hojně hodujeme. Žlučník je umístěný napravo pod játry. „Záchvat se projevuje intenzivní krutou bolestí v pravém podžebří, která se typicky šíří až pod pravou lopatku a může být doprovázena nevolností až zvracením. Přichází náhle a trvá v řádu desítek minut až klidně několik hodin,“ říká gastroenterolog Petr Hrabák.

Tím, že bolest žlučníku zasahuje do poměrně širokého okolí, dá se zaměnit s bolestí zad, vředem žaludku nebo třeba akutním zánětem slinivky.

Někdy se o lidech říká, že jsou žlučovití. „Když o někom řekneme, že je plný žluči nebo když někomu hneme žlučí, tak je to vyjádření emoce, hněvu, vzteku. Domnívám se, že to pochází z antiky, kde lékaři věřili, že jeden z typů osobností – cholerik – je plný hněvu,“ vysvětluje lékař.

Rizikové faktory

  • Dědičnost (metabolické děje v těle se dědí)
  • Špatné stravovací návyky, zejména hladovění, a poté konzumace tučného nevýživného jídla
  • Nedostatečný pitný režim
  • Málo vlákniny
  • Obezita
  • Stres, hněv
  • Cukrovka (tuky se používají jako náhradní zdroj energie)

„Žlučníkáři jsou typická skupina pacientů, kteří pořád zkoušejí něco, co žlučník dráždí, jestli jim to ještě projde. Vezmou si prášky, pak snědí něco tučného nebo objemného, a potom se diví,“ nechápe Kateřina Cajthamlová.

Krevní testy mohou ukázat, zda se v těle děje něco, co by mohlo vést k tvorbě žlučových kamenů. Zejména, pokud je zvýšený bilirubin nebo vyšší LDL cholesterol.

Žlučník, bolest, vyšetření (ilustrační foto)

Moderní detoxy

Už několik let je populární si organismus zkusit na jaře a na podzim pročistit. Drží se půsty nebo jiné dramatické diety. „Žlučníkáři by rozhodně neměli hladovět. Měli by jíst aspoň 3x denně a pomaleji.“

„Doporučuju si vnitřní orgány nešpinit, než je pak nějakou metodou násilně čistit. V poslední době se zvyšuje počet informací o tom, že detoxikace organismu je hloupost. Ono to chvilku trvá, než se ty pseudovědecké věci prověří, ale nevěřte všemu,“ nabádá známá lékařka.

Jak se zbavit žlučníkových kamenů

Pokud se ve žlučníku kameny už objevily, většinou se indikuje operace. „Když je žlučník plný kamenů, tak už je stejně nefunkční. Záleží, jak jsou velké. Ty cholesterolové jsou velké, pigmentové jsou ty drobné.“

„Nejlepší způsob, jak se zbavit žlučníkových kamenů, je prevence. I když už nemáme žlučník, kamenotvorná žluč zůstává a kameny se mohou tvořit ve žlučových cestách. Proto dietu a pravidelné stravování musíme držet i po operaci žlučníku. Kdo je citlivý na česnek, vynechává česnek.“ Dále funguje:

  • Rozbití kamenů rázovou vlnou
  • Pití lázeňských vod, které pomáhají kameny rozpouštět
  • Odvary z bylinek, jako je máta, heřmánek, kurkuma, řapík lékařský

Jak probíhá vyšetření? Může žáha souviset se žlučníkem? Co je pravdy na tom, že hovězí žluč byla dobrá na čištění koberců? Je výhoda, když jsou žlučové cesty rozšířenější? Poslechněte si odpovědi Kateřiny Cajthamlové v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio